Fëmijët

Çfarë të bësh nëse fëmija juaj nuk e pëlqen mësuesen?!

+

femijetetshko

Nisja e shkollës është emocion i veçantë për fëmijën dhe për prindërit gjithashtu. Të gjithë ne e kujtojmë fundin e verës dhe ardhjen e shtatorit me ankthin e përkushtimin e prindërve tanë për të bërë gati çantën e shkollës, mbështjelljen e librave kaq bukur, blerjen e fletoreve dhe stilolapsave….një periudhë e gjatë e fokusuar vetëm tek dita e parë e shkollës, si një ritual që fëmijët i çon në rrugën e rritjes ndërsa ne prindërve na mundëson që ta shohëm këtë rritje me emocion.
Por ndërsa shkolla nis dhe ti pret që kjo të jetë një periudhë e bukur për fëmijën tënd si ia bën një prind i përkushtuar që në qoftë se, për shembull, fëmija i tyre vjen në shtëpi i mërzitur çdo pasdite?Ose, më keq akoma, fillon në mëngjes duke qarë sepse nuk dëshiron të shkojë në shkollë për shkak se nuk e pëlqen mësuesen/in?
Duhet të mbani mend disa gjëra thelbësore në këtë rast, thonë ekspertët, dhe të ndiqni një grup të caktuar protokollesh që të ndihmoni fëmijën tuaj të ndihet rehat, si dhe të siguroheni se ata në shkollë mbeten të hapur, të qetë, dhe të dobishëm dhe ti mos u bëj agresiv. Sepse, siç thotë konsulentja arsimore Lisa Dabbs “Asnjë prej nesh nuk do që të jetë një prind i tillë”. Më poshtë keni disa hapa që duhet të ndiqni për tia bërë fëmijës tuaj më të lehtë përballimin me shkollën dhe mësuesin. Sigurisht bebja.com vë re që në këtë shkrim ku trajtohet problemi në pikpamjen se si funksionojnë shkollat jashtë nuk merret parasysh që në Shqipëri ka akoma mësues abuziv, të dhunshëm që se kanë për gjë të qëllojnë fëmijën, e gjithashtu ka prindër (të shumtë për fat të keq) që mendojnë se duke i dhënë para (rryshfet) mësueses e kanë “zgjidhur” problemin e fëmijës së vet…

Hapat që duhet të ndiqni;

1. Dëgjoni fëmijën tuaj. “Vetëm pranoni ndjenjat e fëmijës suaj, lëreni të flasë me ju në lidhje me zhgënjimin e tij, acarimin, apo zhgënjimin”, thotë Joana Faber, një prind dhe ish-edukatore dhe kontribuese për “Si të flisni kështu me fëmijët në mënyrë që ata të mund të mësojnë – në shtëpi dhe në shkollë”. Dhe mos u bëni merak për marrjen e një ane ose jo. “Gjithçka që ju duhet të bëni është të dëgjoni me simpati , kjo është gjëja më e rëndësishme, për shkak se fëmija juaj do të ketë shumë frustrim në jetë, dhe kjo është rruga se si ne mësojmë,” thotë ajo. Pastaj, ndërsa duke dëgjuar, ju kuptoni se si të reagoni. “Megjithatë, mënyra se si një prind i përgjigjet fëmijës së tyre, fëmija do të mësojë diçka nga kjo,” thotë ajo. “Dhe në qoftë se prindi vepron ashtu në mënyrë të drejtë nuk i jep fëmijës aftësitë e konfliktit me veten. Le ta dinë se ndonjëherë ata nuk mund të kenë mësuesin e përsosur, dhe se ai duhet të punojë për të zgjidhur problemet”.

2. Ndihmoni fëmijën tuaj të negociojë situatën. Nëse fëmija vazhdon të ankohet nga sjellja e mësuesit – për shembull, ai e ka kritikuar ose nuk e ka lejuar të bëjë pushime të shkurtra për të shkuar në banjo – atëherë hidh hapin e parë. Hapi i parë është “përpiqu të fuqizosh fëmijën tënd për t’i dalë vetë zot vetes.” Pra, para se të shkojmë ne tek mësuesi ndihmoni nxitjen e pavarësisë tek fëmija juaj duke ndihmuar tia dalë pa ju, personalisht ose nëpërmjet një letre të shkruar ku ai kërkon shpjegim apo falje për sjelljen e mësueses/it. “Ju vetëm doni ta bëni atë më të mirë, sigurisht,” vë në dukje Faber”, por një pjesë e madhe e punës është që të kuptojmë fuqinë e të qënit një dëgjues dashamirës, e të qënit një avokat për fëmijën tuaj, dhe duke ndihmuar atë të jetë një avokat për veten e tij”.

3. Veproni! Ky hap sigurisht mund të vijë shpejt, por “ka një mënyrë për ta bërë këtë siç duhet dhe një mënyrë për të mos e bërë këtë”. Është e rëndësishme për të ndjekur zinxhirin e drejtimit të një shkolle dhe të fillojmë duke iu afruar drejtpërdrejt mësuesit, jo drejtorit. Ekspertët sugjerojnë ta bëni këtë personalisht, ose të paktën në telefon. Një nga gabimet më të mëdha që prindërit bëjnë në këto situata është keqpërdorimi i emailit. Kur ju do të të përballeni me mësuesin, duhet të jeni të sigurt që do të shmangni pyetjet tepër agresive apo akuzat që do të “vendosin ty përsëri nën këmbë e tyre”, thotë ekspertja. Në vend të kësaj, ec në mënyrë reciproke me pyetje të hapura sepse duhet të kuptoni se fëmijët shumë shpesh sillen ndryshe në shkollë dhe ndryshe në shtëpi. Bëjeni qasjen tuaj me shprehje të tipit “Si mund t’ju mbështes?” në vend të “Pse keni bërë këtë për fëmijën tim?”
Dabbs, një nënë si dhe një ish-mësuese dhe administratore, thotë se është e rëndësishme që prindërit të dinë se” 90 për qind të rasteve, kur ka fërkime mes një nxënësi dhe një mësuesi, kjo ndodh për shkak të një keqinterpretimi nga ana pjesë e fëmijës, ose mësuesi ose fëmija kanë pasur një ditë të keqe; fëmija nuk e ka bërë një detyrë, etj..” Dhe në qoftë se ky është një rast i tillë, atëherë komunikimi i drejtpërdrejtë mund të jetë një zgjidhje e thjeshtë.

4. Çojeni çështjen një shkallë më lart. Nëse ndërveprimi me mësuesin nuk po ndihmon, atëherë është koha e përshtatshme për të shkuar në nivelin e lartë, tek drejtori, ose psikologu i shkollës. “Nëse ju nuk keni një marrëdhënie armiqësore, i kërkoni mësuesit që të ketë një strategji më të mirë në të ardhmen”. Pastaj, kur ju e kuptoni se fjala juaj ka shkuar në vesh të shurdhër përpiquni për të gjetur një njeri tjetër që është i gatshëm dhe pozitiv. Mos harroni ajo që është e rëndësishme për ju është që fëmija të dojë mësimin,sepse ky është misioni i përbashkët i të gjithëve ne që jemi të përfshirë në shkollimin e tij. Gjëja më e keqe për të bërë, Dabbs paralajmëron, është që të ankoheni tek zyra arsimore e arkut ose të kërkoni një mik në bordin drejtues të shkollës. Prindërit kanë nevojë për mirëbesim tek shkolla dhe anasjelltas. Pra, për këtë qëllim,duhet të komunikoni hapur.

5. Së fundi, planifikohuni përpara për vitin e ardhshëm.“Sulmi parandalues,” këshillon Faber. Gjatë gjithë vitit, dëgjoni atë që prindërit e tjerë thonë për mësuesit në klasën e ardhshme, cila mësuese është e rreptë, cilat janë krijuese, cila mbështet më shumë punën e nxënësit. “Ndërsa shumica e shkollave nuk e vlerësojmë askënd duke kërkuar për një mësues të veçantë, ju mund të shkruani një letër të përulur dhe të respektueshme në të cilën ju flisni për fëmijën tuaj dhe atë që ju besoni se do të jetë e përshtatshme për të ” thotë ekspertja. “Për mua, ajo ka ndihmuar jashtëzakonisht gjatë viteve.” Megjithatë, Day paralajmëron: “Kini kujdes për atë që ju dëshironi për të”, pasi kërkesa nganjëherë mund të “krijojë klasa të pabalancuara që në mënyra të tjera nuk janë të mira për fëmijën tuaj.” (Çfarë ? nëse të gjithë prindërit e vënë fëmijën e tyre shumë aktiv me një mësues veçanërisht energjik) Vetëm mbani në mend që të gjithë në përgjithësi janë duke synuar të njëjtin qëllim – mësuesi gjithashtu.

Burimi: Bebja.com