pierre cardin2

Ëmbëlsira

Flan me vanilje

+

flaaannn me vannn

Nga Linda Fishta, Fotografia Armand Habazaj

Ju kujtohen qumështorët e ëmbël që na përgatisnin gjyshet kur ishim të vegjël? Flani, është një ëmbëlsirë e ngjashme me pak ndryshime të vogla. Shtohet aroma e vaniljes dhe, sipas dëshirës, frutat e ndryshme.

Përbërësit për tavë me diametër 24cm:
1 masë brumi brise i gatshëm ose petë sfoliatë
1 litër qumësht me yndyrë
4 vezë
1 bustinë vanilje
150g sheqer
90g niseshte

Përgatitja:
1.Ziejmë qumështin bashkë me vaniljen.
2.Në një tas të madh, përziejmë vezët me rrahësen e vezëve me dorë. Shtojmë niseshtenë me sheqerin, të
cilat i kemi përzier më parë në një tas tjetër. Hedhim qumështin e valuar dhe vazhdojmë ta përziejmë shpejt me
rrahësen me dorë.
3.Masën e hedhim te tenxherja ku ngrohëm qumështin dhe duke e përzier pa ndërprerje me rrahësin e vezëve
me dorë, e lëmë në zjarr derisa të marrë valë.
4.Lyejmë tavën me pak gjalpë, shtrojmë petën, e shpojmë me pirun dhe sipër hedhim kremin. E pjekim afërsisht për 40 minuta në furrën e ngrohur më parë në temperature 170°C. E lëmë të ftohet në temperaturë ambienti dhe pastaj e fusim në frigorifer të mbuluar me letër alumini.