Përbërjet e rrezikshme për njeriun që pluhuri afrikan solli me vete në Shqipëri dhe kudo
Pluhuri saharian i cili mbërriti në Shqipëri që prej mëngjesit të ditës së djeshme dhe që pritet të zgjas&eu...
Orizi është ndoshta produkti i vetëm që hyn pa shumë përpjekje në shijet e të gjithëve. Ai është ushqimi bazë i pothuajse gjysmës së popullsisë së botës. Nuk ka njeri që do të refuzonte orizin. Kjo bimë barishtore, organike e pasur në proteina, mendohet të jetë kultivuar 4700 vjet më parë në Kinë dhe sot është një nga ushqimet që respektohet më shumë nga njeriu.
Është një ushqim për të cilin dietologët shpesh shprehen se ; “Nuk ka diet” pa oriz dhe në ka ushqim që u rekomandohet nënave si ushqim për bebet e tyre që pas lindjes është orizi. Në Azi është aq i rëndësishëm, sa ka influencuar edhe gjuhën. Në disa gjuhë të këtj territori të hash: do të thotë të hash oriz. Orizi për Kinezët është pjesë e jetës. Ai zëvendëson bukën. I kushtojnë këngë, i thurrin himne dhe e hedhin në shtratin e martesës në ditën e parë si simbol i pjellorisë, zakon që e njohim edhe ne shqiptarët. Orizi është lehtësisht i tretshëm nga organizmi dhe kjo e bën atë ushqim të lehtë . Ai ka hyrë dhe në traditat kulturore dhe zakonet e individëve në shumë shoqëri. Në shumë vende të botës çiftet martohen duke ecur nën një “shi” orizi mbi kokën e tyre. Ai simbolizon bollëk , trashëgimi dhe mbarësi. Mjekët e shohin orizin si një zëvendësues të mire të qumështit, kur nëna nuk plotëson nevojat e foshnjes me gji. Që pas javës së parë të lindjes së fëmijës pediatrit këshillojnë lëng orizi .
Orizi përdoret në disa mënyra
1.Orizi i zier
2. Supë (mënyra më e përhapur në botë)
3.Pilaf (gatim me origjinë turke)
4.Rizoto (pjata e krenarisë së kuzhinës italiane.)
Pluhuri saharian i cili mbërriti në Shqipëri që prej mëngjesit të ditës së djeshme dhe që pritet të zgjas&eu...
Pas kërkimit të forcave të shpëtimit në SHBA për njerëzit që ranë në ujë, për shkak të shembj...
Një pjesë e fermerëve teksa qëndrojnë në verandën e “Ferma VIP” kanë diskutuar për nominimet dh...