“VALENTINO” nën një udhëheqje të re: Alessandro Michele i “Gucci”-t i bashkohet gjigandit tjetër italian
Nga: Kostandin Feshti Pierpaolo ( Piccioli ) largohet e Alessandro ( Michele ) vjen. Kjo është marrëveshja e re e shtëpisë së m...
Tryeza e Vitit të Ri është plot e përplot me ushqime të cilat asnjëherë nuk konsumohen të gjitha. Jemi të sigurtë që të gjithë disa ditë pas darkës së 31 dhjetorit konsumon ushqimet e Vitit të Ri, por per sa kohe mund te ruhet ushqimi ne frigorifer para se te prishet?
Disa ushqime kane jetegjatesi te madhe, disa te tjere prishen me shpejtesi marramendese. Vazhdoni te lexoni per te mesuar jetegjatesine e ushqimeve
Mishi
Jetegjatesia: Dy dite deri ne nje jave
Mishi i fresket, peshku , pula – nuk zgjasin me teper se dy dite ne frigorifer.
Mishi i gatuar si rregull duhet konsumuar brenda javes.
Rrezik Vdekje: Si rregull i pergjithshem, ne rast se nje ushqim vjen ere te keqe eshte prishur. Mishi, i fresket dhe ai i gatuar, vjen ere te keqe kur eshte i prishur apo kur ka nisur te prishet. Mishi i kuq kthehet ne ngjyre gri kur nis te prishet. Peshku vjen ere te madhe “peshku”. peshku i fresket nuk duhet te kete ere fare. Pula eshte pak me e veshtire per tu kuptuar, zakonisht vjen ere thartire the mund te zene nje cipe te holle nga siper.
Djathi
Jetegjatesia: Nje jave deri ne nje muaj
Djathi ne pergjithesi eshte qumesht i prere, dhe ka nje jetegjatesi te madhe. gjithesesi ne varesi te llojit dhe menyres se ruajtjes, mundet dhe shpeshhere ze myk. Si rregull djatherat e bute, dhe qe vijne ere duhet te haen brenda javes. Djatherat e forte dhe te thate, shkojne dy muaj ose me teper pa problem.
Rrezik Vdekje:Kur shikoni myk ne djath te bute , hidheni poshte. ne castin qe myku eshte bere i dukshem e ka infektuar te gjithe djathin dmth edhe ne brendesi. Sigurisht ka lloje djatherash si Djathi Blu qe jane qellimisht te mykur, ne keto raste shikoni per myk te bardhe ose te kuq. Ne rast se djathi i forte ze myk, prijeni pjesen e mykur dhe hiqeni, myku nuk ndikon ne prishjen e shijes se copes se mbetur.
Perimet e gatuara
Jetegjatesia: Tre deri ne shtate dite
Jetegjatesia e perimeve te gatuara eshte me e shkurter se e atyre te fresketa. Superat e ndryshme nuk duhet te hahen pas tre diteve ne frigorifer. Makaronat e ziera dhe te mbyllura mund te shkojne deri ne pese dite ne frigorifer.
Alkoli
Jetegjatesia: Tre dite deri ne 10 vjet
Birrat e famshme te cilat jane pasterizuar dhe filtruar, kane jete me te gjate se birrat e lokale, ne fakt e kane jeten tre muaj, ne rast e e mbani ne temperature dhome prishet brenda muajit. Si rregull, shiko daten ne ambalazh, ne rast se keni dyshim, provojeni.
Vera e bardhe e pa hapur, thartohet brenda vitit, kurse vera e kuqe – ne rast se ruhet ne nje vend te erret dhe te ftohte, jeton per dekada me rradhe. Ne qofte se hapni nje shishe vere ruajeni ne frigorifer. Nxehtesia e kthen veren ne uthull. “Vinegar”(uthulla) nga frengjishtja vin- vere, aigre – e tharte.
Rrezik Vdekje: Birra zakonisht nuk gjendet e hapur ne frigorifer por nese e lini, ajo humbet gazin dhe thartohet e hidherohet kur i iken koha. Disa verera jane bere qellimisht qe te vjetersohen, disa te tjera humbasin shije me kohen. Zakonisht kur shihni nje shishe vere me tape te fryre , nuk eshte shenje e mire, duhet hedhur.
Nga: Kostandin Feshti Pierpaolo ( Piccioli ) largohet e Alessandro ( Michele ) vjen. Kjo është marrëveshja e re e shtëpisë së m...
Muaji i bekuar dhe i shenjtë i Ramazanit për besimtarët muslimanë ka shumë vlera. Ashtu sikurse njerëzit e thjeshtë që...
Kushedi se çfarë surprizash do të na rezervojë moti për festën e Pashkëve, por një gjë është e sigurt...