Guidë për shëndetin

Përse nuk duhet t'i hidhni cipat e qepëve, ja si mund të përdoren

+

onionpeele

Ajo që marrim prej frutave dhe perimet është tuli, pasi shumë prej nesh mendojnë se lëkura është për të mbrojtur vetem këtë të fundit. Ndonëse shumë frutave mund t’u konsumohet dhe lëkura, ajo në të shumtën e rasteve e ka vendin në koshin e mbeturinave. Sipas një studimi nga Bashkimi Europian, më shumë se 500,000 ton mbetje vijnë vetëm nga qepët. Ajo që shumica prej nesh nuk e di është se këto cipa janë tejet të pasura me lëndë ushqyese dhe kanë shumë përdorime. Është konfirmuar nga hulumtimet e fundit se lëkura e qepës ka flavonoidë, komponimet e bimëve që kanë veti antioksiduese. Ashtu si qepët, cipa përmban gjithashtu quercetin, një përbërës anti-inflamator që mund të ndihmojë në largimin e radikalëve të lira që shkaktojnë kancer. Quercetin është studiuar për shumë kohë dhe ky përbërës mund të ofrojë përfitimet e mëposhtme:

Ulja e niveleve të LDL ose të kolesterolit të keq
Ulja e presionit të gjakut
Zvogëlon rastet e inflamacionit
Përmirëson zhvillimin dhe funksionimin e muskujve
Lufton alergjitë
Trajton depresionin
Luftoni disa forma të kancerit, si dhe sëmundje të tjera

1. Në supë
Lëkura është e pasur me komponimet fenolike dhe fibra. Kur ta shtoni në supë apo në gatime të tjera thjesht mos ia hiqni cipën gjatë zierjes, por para se ta shërbeni.
2. Bojë për flokët
Ju mund të përdorni lëkurën e qepëve si bojë natyrale. Zieni cipat e qepës në një tenxhere me ujë dhe me këtë ujë shpëlani flokët.
3. Lehtëson dhimbjet e këmbëve
Lëkura e qepëve është vërtetë efektive në lehtësimin e ngërçeve të këmbëve. Ziejini cipat e qepëve për 10 deri në 20 minuta dhe pijeni si çaj. Kjo është mënyra më e mirë për të përfituar prej tyre dhe rekomandohet përpara se të shtriheni.