Kuriozitete

Misteri i urës së mbretit Shën Luigj në Peru dhe ekranizimi i një vepre të pavdekshme

+

uralivvingdf

“Ura e mbretit Shën Luigj”, një libër i sjellë në shqip nga Botimet Living, që u shkrua në vitit 1928, 7 muaj më vonë fitoi çmimin Pulitzer, në 1928-ën.
Çmimet, përkthimet në më shumë se 40 gjuhë të huaja, leximet, më shumë se 100 edicionet, ekranizimet, por edhe veprat që u frymëzuan nga “Ura” e Thorton do të jehonin edhe gati 100 vite më vonë. Një kompozitor gjerman, Hermann Reutter, shkroi një opera bazuar në këtë novelë. Hollivudi e ka ekranizuar tre herë, në 1929-ën, 1944-ën dhe së fundi në vitin 2004 me Robert De Niron. E shkrova këtë të fundit se kur ia dhashë mikes time ta lexonte, ia prezantova shumë thjesht:
“Është viti 1714, në Peru. Një urë e ndërtuar nga Inkasit një shekull më parë shembet dhe bashkë me të edhe pesë njerëzit që po kalonin në të. At Xhuniperi, një prift françeskan qëllon pikërisht në atë moment aty pranë, shikon gjithë ngjarjen dhe i çliruar që ka shpëtuar, vendos të mësojë gjithçka për pesë të pafatët që humbën jetën në aksidentin tragjik. Thonë se gjithçka që na ndodh është pjesë e fatit të shkruar për secilin prej nesh dhe është e pashmangshme. Por cilët ishin ata njerëz dhe çfarë i çoi mbi urën e mistershme të gjithë bashkë? Përse jetët e tyre duhet të shkëputeshin pikërisht atë çast? Pse u ndodhi atyre të pestëve? A ka një plan për secilin prej nesh? Ishte thjesht një aksident apo ndodhia ishte e parashkruar? Këto pyetje ka prifti që i shpëtoi vdekjes dhe që nis një kërkim 6-vjeçar për secilin prej këtyre personazheve që humbën jetën në atë urë. Pesë jetë njerëzish që duan, besojnë, urrejnë, janë egoistë e vetmitarë. Çfarë i bashkon ata? Pesë rrëfime të mrekullueshme që e bëjnë këtë libër një nga 100 më të mirët e renditur nga shkrimtarët e kritikët”.
Në fund ka vetëm një mesazh, atë që edhe Toni Blair e ka cituar në më shumë se dy nga fjalimet e tij : “Ka një tokë të të gjallëve dhe një tokë të të vdekurve. Dashuria është ura, e vetmja mbijetesë dhe i vetmi kuptim.” Në fakt, e gjithë faqja e fundit e këtij libri është mesazhi.

Vijon ne faqen e dyte