Kuriozitete

Përse data 17 e së premtes konsiderohet e pafat

+

e premt17
Nëse jeni supersticiozë mos dilni nga shtëpia sot! Që data 17 të qëllojë ditë e premte, nuk ndodh çdo muaj. Për ata që nuk iu kushtojnë rëndësi e nuk besojnë te supersticionet, është një ditë si gjithë të tjerat por njerëzit e tjerë që ndikohen nga rastësitë, duhet të zbulojnë se pse e premtja sjell ters, kur data është 17.

E premjta e datës 17 konsiderohej e pafat, veçanërisht për dy arsye; sepse e premtja është dita e vdekjes së Jezusit dhe numrit 17. 

Në histori mund të gjenden shumë burime e legjenda por në antikitetin grek, ndjekësit e Pitagorës, e përçmonin numrin 17 sepse ishte midis 16 dhe 18, numra që për ta përfaqësonin rezlutatin e shumëzimieve 4x4 dhe 3x6.

Nga ana tjetër, Cabalaja hebraike e konsideron një ditë të mirë.

Ka edhe nga ata që vuajnë nga ‘Eptacaidecafobia’; termi që vjen nga greqishtja e që nënkupton frikën e çmendur nga numri 17. 

Living