Njihuni me Gladiola Dona, zonjën që ka hapur akademinë e mikpritjes, shkollën që të mëson rregullat e etikës

+

tavolirwrw

Kur e takon për herë të parë, akoma pa folur me të, hamendëson se është një aristokrate vjeneze e ardhur në Tiranë. Ajo zotëron mjeshtërinë e artit të mirësjelljes dhe të mahnit me komunikimin përmes fjalëve dhe gjuhës së trupit. Quhet Gladiola Dona dhe është një ndër themelueset e “Hospitality and Tourism Academy” ose thënë shqip, Akademisë së Mikpritjes dhe Turizmit. Përmes kurseve, ajo të mëson se si të prezantosh veten në mënyrën më të mirë, të japësh dorën dhe ta shohësh në sy personin që ke përballë, të thuash fjalët e duhura në kohën e duhur, të njohësh me përpikëri rregullat e tryezës, etikën, mënyrën elitare të sjelljes dhe mbi të gjitha, të bëhesh një profesionist/e në fushën e hotelerisë dhe turizmit

Gladiola e gjeti veten në këtë fushë në moshën 18-vjeçare, gjatë pushimeve të verës, teksa kërkonte një punë sezonale. Ishte viti ’95 kur hotel “Rogner” po hapte dyert në Shqipëri dhe kërkonte të rekrutonte staf, të cilin do ta trajnonte. Një ndër kushtet ishte të njihje mirë anglishten dhe ajo vendosi të provonte veten. E nisi si hostes, mikpritëse që akomodonte klientët në tavolinë e u sugjeronte ndonjë aperitiv, ndonëse në ato vite, në vendin tonë këto pije as njiheshin e as
konsumoheshin. Madje si shumë prej nesh, të pamësuar me shumë gjëra, për shkak të mbylljes me kulturat e tjera, ajo nuk e kuptonte as përse duheshin aq shumë pirunë e thika në tryezë. Por kjo gjë iu duk shumë intriguese dhe krahas punës, zgjodhi që studimet e saj të thelloheshin në shkollën e Hoteleri- Turizmit fillimisht si kurs në hotel “Rogner” e më pas në një shkollë të lartë private profesionale në Salzburg të Austrisë. Pas tetë vitesh pune vendosi të kthehej në Shqipëri, pasi Austria nuk ishte aq sfiduese për të, sa të realizonte diçka ku do të linte gjurmën e saj.
Meqenëse turizmi nuk ishte në nivelin që ajo donte, nisi studimet për Menaxhim Biznesi dhe Marketing në Shqipëri dhe për disa vjet punoi në kompani të ndryshme në këtë sektor. Tetë vitet e fundit, ka punuar si drejtore e administratës në shkollën private “World Academy of Tirana”. “E kam pasion këtë punë dhe jam e lumtur që e nis ditën aty, e buzëqeshur, sepse punoj me fëmijët. Kjo punë më jep shumë kënaqësi: përqafimi i një fëmije, një fjalë e ëmbël...
Të gjithë vogëlushët janë lule që të zbukurojnë ditën.”

livier